Browary Marchii Granicznej - Piławaldzio pisze:Witam czy jest ktoś w stanie przetłumaczyć mi napis z kapselka, który znalazłem, pozdrawiam.
Tak, mnie też się wydaje, że to ta odznaka...RR pisze:Wygląda na odznakę upamiętniającą otwarcie stadionu miejskiego (na Górnym). Bardzo ładna rzecz.
Łąki nadnoteckie ;) No piękna rzecz, dlatego chciałbym przetłumaczyć całość wtedy zacznę szukać w księgach meldunkowych itp.Maksymilian Lenartowicz pisze:Piękna rzecz... osobista, emocjonalna... Czy możesz zdradzić gdzie ją mniej więcej odkopałeś. W mieście czy gdzieś "w naturze"?
Udało mi się skonsultować z rodowitym Niemcem treść napisu:masterx88 pisze:Witam, prosiłbym nie tyle o identyfikacje co o rozszyfrowanie dedykacji na bardzo małej srebrnej ozdobie którą niedawno wykopałem.
![]()
Z tego co udało mi się już odczytać to jest napisane "Mojej kochanej siostrze Margarete... dalej nie wiem i na końcu "weihn. 1918" (((weihnachten))) czyli gwiazdka 1918. Będę bardzo wdzięczny w odczytaniu pozostałości, może uda się ustalić do kogo należało i może znaleźć potomnych.
Jeśli mogę dwa, trzy zdania na ten temat.Maksymilian Lenartowicz pisze:(...) Prosze powiedzieć skąd nazwisko Klitzing? Czy to dawny własciciel terenu na którym znalazłeś to cacko?
Ciekawe jak trafisz do starych ksiąg meldunkowych tej okolicy...masterx88 pisze:Niestety z tego, co sprawdzałem imiona ze sreberka nijak mają się do rodziny Klitzingów, więc chyba będę musiał poszukać w starych księgach meldunkowych itd.
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Nie jesteś członkiem DP? Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.