Ostatnio na fanpage Dawnej Piły na Facebooku wkleiłem współczesną fotkę
SA108 jako foto-zagadkę.
Nietrudno się domyślić, pytanie brzmiało: fundamenty jakiego budynku widać na pierwszym planie zdjęcia? Część stawiała na dawną plebanię staroluteran lub pomnik poległych podczas Wielkiej Wojny a reszta odgadła, że to niepozorne pozostałości po kościele sekty Czerskiego.
I dwie ciekawostki przy okazji tej zagadki wyszły:
1. Data wyburzenia dawnej plebanii staroluteran, którą kilka osób określiło ją na Facebooku jako "starą budę" ;) Najczęściej podawaną datą wyburzenia "starej budy" jest 1994 rok. Pan
Maciej Mikołajczak, który wówczas jako 8-9 latek mieszkał przy ul. Piekarskiej, nie zgodził się z taką datą, i uważa, że budynek zburzono z pomocą dźwigu z kulą między 1991 a 1993 rokiem. Natomiast pan
Bartłomiej Greń zawęża datę do 1992-94, gdy wówczas miał ok. 10 lat. Czy to tylko ich pamięć jest niedokładna czy dane ze źródeł nieprecyzyjne?
2. W komentarzu do wpisu z rozwiązaniem zagadki wkleiłem zdjęcie z szerszym kadrem:
fot. Google Street View
I wtedy pan
Krzysztof Struś zapytał czy możliwe jest, że widoczny na zdjęciu słup ogłoszeniowy to jest ten sam ze zdjęcia przedwojennego?
fot. z kolekcji Krzysztofa Strusia
Porównałem położenie słupa na "Piła na zdjęciach lotniczych..." ze zdjęciami w albumie "Piła na fotografiach Romana Zaranka" (poza ul. Wodną patrz także "panorama" targu rybnego) i mapą Geoportalu, i wynika, że słup niezmiennie stoi w jednym miejscu. Ale czy jest to dokładnie ten sam słup co przed wojną? Jak to sprawdzić?